Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 03:57 - ГЕРОИЗЪМ и ЛЪЖИ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 14677 Коментари: 36 Гласове:
25

Последна промяна: 21.01.2018 06:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Този постинг се базира на легално издадените по света книги:

"Вяземская катастрофа" от Лев Лопуховский, "Харьков - проклятое место Красной армии" от Валерий Абатуров и Ричард Португальский, "The Red Army"s Epic Disaster" от David Glantz и "Panzer Operations" от Erhard Raus този от австрийски произход участник във войната и бележит германски танков лидер.

Част от инфото в постинга ми е от 6 тетрадки голям формат в които собственоръчно десетилетия наред съм "вкарвал" инфо, което съм "вадил" от хиляди книги които съм прочел. От същите тетрадки съм направил може би 6 ПОСТИНГА В НАЧАЛОТО НА БЛОГА МИ - първите години в блог.бг в поредица ГЕРОИЗЪМ - СИНОВЕТЕ НА ГЕРМАНИЯ.


image

актьора Рупърт Фрийнд като сс


Българите подобно на руснаците от които се учат често на лъжа в историята, имат извратено или особено "разбиране" и представа за героизма. Според българите и рунсаците героизма е най-вече саможертва и мъчителна смърт. Преди да има българи и руснаци в епохите на Гилгамеш и гръцките митове, след това и на скандинавските богове - героизма е бил подвизи, победи, умение и сила над врага, и разбира се понякога собствена смърт, но винаги след като героя Херакъл/Херкулес или Беовулф примерно са победили в сила и умение своите противници.

Ще рече героизма в Античността и "класическата" традиция преди да се появи всяко друго разбиране за героизма е победа, сила, умение, хитрост, подвизи и понякога саможертва. Българите и руснаците, разбира се, имат едно осакатено разбиране за героите, понякога.

Има други българи, които са на ниво и с познания, те разбира се имат ясна представа за това какво е героизма - сплав от сила, умения и жертвоготовност! Лично аз винаги ще намирам за героични Одрин ПБВ, Дойран ПСВ, но не и Самуил.




СЪВЕТСКИТЕ СТРАХЛИВЦИ, НЕКАДЪРНИЦИ И ЛЪЖЦИ:

 

На 8 октомври Жуков намира Будьони в околностите на Малоярославец, след като маршал Будьони дни наред се крие от Сталин и своя собствен щаб с които е прекъснал връзка. Причината е, че германците разбиват неговия фронт пред Москва в началото на месеца. Самия Жуков е причина за много разстрели на свои подчинени. Винаги и навсякъде където се появи по негова заповед са разжалвани маса командири, а някои от тях и убивани. Забележителен е случая, когато на 18. 10. 1941. край Куйбишев са разстреляни група ръководители на армии и работещи в разузнаването. ИЗБИТИ С ТЯХ СА И ЖЕНИТЕ ИМ, в т.ч. 8 герои на Съветския съюз и 1 два пъти герой на СССР ген.-лейт. Я. В. Слушкевич бивш началник ВВС на РККА и помощник-началник за ВВС при Генщаба. Жуков прави впечатление и с тъпотата си – по негова заповед танкове стрелят по германските танкове с бетонобойни снаряди 152 мм, поради което след изстрел с такива купола на руския танк заклинвал защото е излизал от строя опорния подшипник, поради липсата на отработен специален заряд. В същото време ако по германците е било стреляно с фугасен снаряд 152 мм калибър, то много от германските леки, дори средни танкове в онова време през 1941. биха излезли от строя. След войната маршал Жуков отделя на операция „Марс” в района на Ржев само няколко общи абзаца, а самото сражение продължава месеци наред, Жуков губи 335 000 души. Другия участвал на висока длъжност Пуркаев не пише мемоари, а Конев започва описанието на събитията едва от януари 1943 г. В ИСТОРИЯТА НА 31 АРМИЯ ТОЗИ ПЕРИОД Е ИЗЗЕТ И ПРОПУСНАТ!

 

Емблематичен е съветски лъжец Ерьоменко. Още по червено време той беше критикуван в отделни абзаци на червени книги, дори някак осмиван, срещу личността му се позволяваше елемент критика от някой съветски автори, разбира се друго го величаеха. Жуков бе издиган често в култ, интелигентния полуполяк Рокосовский бе представен добре, но по-назад, бившия царски офицер Василевский генщабно се споменаваше, но на преден план излизах простак-образите на жуковци, коневци, ватутиновци. Връщам се на Ерьоменко – пълен, нагъл и типичен съветски лъжец. Комичното е, че самите съветски фалшификатори на история не винаги са се договаряли да звучат заедно в мемоарите си и комично понякога са си противоречали, разкривайки по такъв начин собствените си лъжи понякога волю-неволю. Ерьоменко разказва в мемоарите си как през 1941. неговия щаб е изненадан от германски рейд на танкове с моторизирана пехота, но след първоначалното объркване с гордост Ерьоменко описва как оглавява група, която отблъсква геманците, успява да унищожи няколко техни танка и да избие десетки германски пехотинци, за това Ерьоменко лично „звъни” на другаря Сталин. В документите е записано друго, нещо повече – регистрирано е, че „командующим фронтом, и его штаб одновременно потеряли управление войсками”. Лошото е, че имало и други участници в епизода – един от тях е генерал Л. М. Сандалов, който в мемоарите си разказва за паниката, за това как щаба се разбягва, как германците разбиват на ход свързочна машина и отминават, как не Ерьоменко, а други негови подчинени вкл. Сандалов се събират постепенно на бившия КП, а командващия им отсъства. Когато четях в оригинал двата разказа се замислих, колко впечатляваща би била книга в която един до друг да се предлагат цитатите, разказите на различни участници в които веднага лъсва реалността и лъжата заедно с документацията. Руската пропаганда винаги е била ненадмината що иде реч до лъжи – според Совинформбюро в първите 3 дни на Курската битка са унищожени толкова германски танкове, колкото тогава въобще е имало не само при Курскк, а въобще по целия Съветско-германски фронт.

 

„Великия” Сталин посещава фронта за цялата война САМО ВЕДНЪЖ НА 5 август 1942 г. в разположението на Калининския фронт при Ерьоменко при което другаря Сталин не е пожелал да се види с никой от военния съвет, както и не „слиза” при войските. За сметка на това Хитлер посещава фронтовете през войната и специално Източния фронт десетки пъти. „Героичните” съветски военачалници не се противопоставят никога на Сталин, те треперят пред него вкл. Жуков не си позволява почти нищо пред първия. Засметка на това германците много пъти през цялата война НЕ изпълняват зпаоведи на Фюрера за което си носят последствията, понякога след техен успех им се разминава. Геудериан за да съхрани хората си отстъпва пред Москва зимата несанкционирано, въпреки хитлеровите изрични заповеди и за това е свален от длъжност като докрая на войната никога не е върнат да командва войски в бой. Паул Хауссер и неговите сс отстъпват при Харков 1943. след това контраатакуват и разгромяват руснаците, но заради първоначалното отстъпление Хитлер гледа с „лошо око” на Хауссер и не го удостоява наравно и заедно с другите победители при Харков 1943. Зепп Дитрих не се подчинява на хитлерова заповед при Балатон 1945., а с него и други сс командири итн...;

 

 

При ХАРКОВ 1942 г.:

 

На 31 май 1942. Совинформбюро съобщава вечерта: „В течение на 31 май по фронтовете не се случи нищо съществено!” и това при положение, че тогава са избивани съветски войски в обкръжение. Не се печатат карти на ТВД, не са назовавани градове и населени пунктове изоставени от руснаците. В КОТЕЛА ЗАГИВАТ ГЕНЕРАЛИТЕ КОСТЕНКО, ГОРОДНЯНСКИ, БОБКИН, ПОДЛАС, ЦЕЛИТЕ ИМ ЩАБОВЕ, никой от споменатите не излиза от германско обкръжение.

 

На 23 февруари, състоянието в съветския 12 тк е: 90% новомобилизирани, които са необлечени, необучени, има само 5% младши състав и 30% от старши началстващия състав;

 

Самия Хрушчов разказва в спомените си за срещата му със Сталин след като съветския фронт воден от Тимошенко, Баграмян и политически Хрушчов е разбит от германците при Харков:

Сталин. „Немцъй объявили, что они столько-то тьйсяч наших солдат взяли в плен. Врут?”

Хрушчов. „Нет, товарищ Сталин, не врут. Ета цифра, если она объявлена немцами, довольно точна. У нас примерно такое количество войск бъйло там. Даже чутъ больше. Надо полагатъ, что частъ бъйла перебита, а названная менцами частъ действительно попала в плен.”

 

 

В района на РЖЕВ 1942 г.:

 

Изтребването на 10 гвардейски кавалерийски полк при Жеребцово: Посполковник Райссингер командващ 215 гренадирски полк сформира бойна група от учебна рота, няколко оръдия и щурмови оръдия на блокираща позиция край Лопаток. Срещу тя се понасят 5 казашки ескадрона по които е открит директен огън с право мерене, забелязъл казаците в разстрела се включва и единичен Ju 88 от въздуха – всички кзаци са избити и никой не се връща на изходните им „позиции”. На 14 и 15 декември 1942. в района между Жеребцово и Кропотово, само за 48 часа на участък с ширина 4 км са разбити 300 съветски танка;

 

Боен епизод в който 2 рота от 1 тбн на 1 тп има в състава си изправни само 1 Pz IV и 11 Pz III. Фелдвебел Шафер на Панцер 4 ликвкдира 10 съветски машини, на следващия ден поразява още 1 КВ и 5 Т 34, друг танк КВ обаче му отнася с попадение купола, Шафер е ранен с фрагменти в лицето, радиста му е с откъснат крак, шасито на танка се озтегля в с. Басино. Командването поема също фелдвебел и също в този момент ранен – Щриппе, който успява да унищожи още 4 руски Т 34 край селата Басино и Степаново;

 

Източно от Сичевка 6-и сталински сибирски корпус губи 22 500 от всички 30 000 войници и офицери, 6 тк губи абсолютно всички свои 170 танка, стрелковите руски дивизии при Вазуза от 20-а, 29-а и 31-а армии губят 80% от състава си. 26 гвардейска сд от 7 000 които има преди бойните действия, след това оцеляват само 497. В 148 сбр от 4 000 души първоначално, след боевете остават само... 27 боеспособни войника. Характеристика на 21 гвардейска сд – попълнението в нея е преминало само месец или малко повече бойна подготовка, като е провело само 1 стрелба!


image 

 

На ИЗТОЧНИЯ фронт:

 

В южната част на СССР 1941., полка „Нордланд” от 5 сс див. „Викинг” избива полка атакували го казаци – кавалеристи с шашки на коне, като от 600 конници само 50-60 преминават германската линия и бягат в близка гора спасявайки се;

 

Ноември 1941. 7-а рота от 464 пп на 253 пд има за задача да проведе контраатака срещу завзета от руснаците височина. Лейтенант Вайманн сформира три партии/групи, от полка му осигуряват гаубична група, а ротата му разполагала с миномети. Лявата група според лейтенанта ще поддържа боя с огън, дясната ще имитира движение, а тази в центъра под прикритието на тъмнината се сближила на 30 метра от съветските позиции. Следва артналет, след което изненадваща атака и ръкопашен бой в сняг и нощ – на сутринта германците броят около 70 съветски трупа, вземат 60 пленени през ноща и това за сметка на само 5 убити германци и няколко ранени. Трофеите от този бой са 7 минохвъргачки, 5 картечници и 3 пто;

 

При излизане от частичния котел при Харков 1943. танковата армия на Съветите водена от Рибалко е с... 9 оцелели танка;

 

На 12 юли 1943. 181 съветска тбр атакува, а бойна група от 3 сс див. „Тотенкопф” водена от хауптщурмфюрер Рудолф Зойменихт в състав 5 Pz IV, 6 Pz IIIs и 1 Pz Bf. Wg III/командирски танк от място с огън поразяват 42 руски танка, губейки 2 германски;

 

Боен епизод при Курск 1943.: Командващия на 92 гвардейска стрелкова дивизия/гв. Сд полковник Трунин на 2 пъти бяга от бойното поле, освен това 53 танков полк/тп влиза в бой погрешка със собствената си съветска пехота, а биещите се са атакувано от съветски щурмови самолети. Впоследствие хаоса е овладян и танкистите атакуват германците, но губят 11 танка, при отстъплението си назад, увлизат съветските пехотинци и са псорещнати от огън на собствените си пто/противотанкови оръдия, следва отново тотален хаос. Атаките срещу германците са започнати без никакво разузнаване и без съгласувано взаимодействие;

 

Генерал-майор Вовченко командващ 3 гвардейски танков корпус сам описва случай при който германски танкове Тигри от дистанция на хълм на 2 000 м далечина първо поразяват 3 танка Т-34, а после още 8 съветски танка и това само за 1 минута. Руснака казва на началник-щаба си на НП: „Влязохме в историята с такова поражение само за минута.”

 

След Курск, по свидетелства на участника генерала от танковите войски Ерхард Раус, тогава командващ XI корпус:

19 август 1943. 96 „Пантери”, 32 „Тигри”, 25 „Щуга”, още „Насхорни” и други панцерйегери заемат позиции. Атакува 5 гвардейска съветска танкова армия, като преди руския удар е нанесен изпреварващ германски артилерийски, който забавя руснаците и дава време на германската броня да се позиционира.

На 20 август през ноща неочаквана съветска атака преминава през слабото пехотно германско прикритие и заема 12 гаубици при Люботин. На сутринта танкове Т 34 атакуват, но са посрещнати с огън от германските „Пантери”. Малкото съветски танкове, които успяват да се вклюнят са унищожени от 88 мм оръдия, „Насхорни” и 105 мм германски гаубици на втора линия. За финал следва контра на „Тигри” и „Щугове”, които дотогава са в резерв. Съветските загуби са 184 танка.

На 21 август руснаците атакуват в широк клин, но още на дистанция 3 000 м, германските „Тигри” и „Насхорни” започват да ги нацелват, преди да са налвезли в полетата край жп-линия. Излизайки от полето руснаците са посрещнати от огън на всички германски „Тигри”, „Пантери”, „Насхорни”, „Щугове” и зенитни оръдия... загубите са съветски 154 танка.

На 22 август през ноща руснаците навлизат в кукурузни полета, опитват нощна атака, но са осветени и поразени като губят още 80 танка.

ОБЩО СЪВЕТСКИТЕ ЗА ГУБИ СА ЗА 3 ДНИ 418 ТАНКА;

 

Оберщурмфюрер Ерик Броруп от див. „Викинг” на 17 март 1945. при Секешфехервар в ръкопашен бой с руснаци използва „Фаустпатрон”-а си като бухалка, разбивайки главата на съветски войник;

 

Пантерара/танка „Panther” на Арно Гизен заедно с 5 танка Pz 4 на последния отбраняван мост във Виена срещу маса съветски танкове ИС-2 и Т-34-85 и пехота... извадени от строя в боя са 4 германски Pz 4, пътя на руснаците обаче е преграден от корпусите на техните съветски разбити танкове. Арно Гизен излиза от пантерата си и с Панцерфауст в ръце се провира и поразява първия си съветски танк... до края на деня сам той ликвидира 14 руски танка;

 

При Секешфехервар/Щуулвайсенбург щурмова рота от дивизията „Дас Райх” в състав 250 войника и офицери отразява атаки на пълчища руснаци с 40 танка Т-34, след което „ротата” отстъпва с останали в нея 45 войника;

 

 

На ЗАПАДНИЯ фронт:

 

В Гърция хората на Курт „Панцер”/броня на германски в смисъл на Танк Майер при превала Клисура на 14 април 1941. дават 9 убити и 18 ранени, като пленяват 600 гърци, избивайки много, а при Кастория „Танка” Майер и отряда му вземат още 1 200 пленници и 36 оръдия трофеи;

 

Десанта на Коринтския канал, когато германците с единб блъф и заплаха принуждават 2 000 англичани да се предадат в ръцете на само 1 герм. рота;

 

Рейда на британските командоси от SAS с цел да ликвидират Роммел – провал. Германци и италианци потапят двата миноносеца „Зулу” и „Сикх”, след това и торпеден катер. На сушата е леш – след първоначалната успешна изненада следва катастрофа за командосите – убит е шефа полковник Хасъдън и майор Кемпбъл, други командоси също, а оцелелите се спасяват с бягство... 5 седмици по-късо до английските позиции през пустинята се добират 7 „скелета” на единствените оцелели, а след 2 месеца е открит последния оцелял – блуждаещия в пустинята и полудял Дейвид Ланарк. Германците НЕ разстрелват взетите в плен командоси, а имат пълното право да го направят, защото на война се постъпва така с диверсанти, нещо повече – британец с ПОЧЕСТИ е положен в гроб с 4 германски тиловаци;

 

В боевете за Тебурба в Африка, германски парашутисти заедно с танкове „Тигър” и части от 10 тд, заедно унищожават 134 съюзнически танка и вземат в плен над 1 000 англо-американци. Фалширмйегерите на Витциг нанасят тежки загуби на 78 британска див., която променя направлението си на атака към Меджез, но там групата на Кох провежда нощна атака с подривни заряди след която са обърнати в бягство извън Меджез французи, американци и англичани;

 

На 16 март 1943. части от 50 брит. пд се вклиняват в района на Зигзагу-Вади в ров дълбок 2 м и широк приблизително 4 м. Германски гренадири от 15 тд контрират и в ръкопашен бой избиват стотици англичани в рова;

 

Една „Пантертурм”/танков купол съоръжен в земята при Кассино в Италия поразява 17 съюзнически танка, впоследствие германския разчет сам напуска позицията като преди това унищожава „вкопания” купол;

 

Отстъпващи „Тигри” и 30 гренадори от „Хитлерюгенд” дивизията изненадват край Соланжи 10 американски танка, поразяват първия и последния, а след това разбиват и останалите 8. Минути след това от другата страна на селището се появява колона бтр-и пълни с американска пехота наблъскана в тях... следва „мазало” на транспортните средства и войниците в тях – пътя се превръща в клада, а всичко е разтсреляно със снаряди и картеч;

 

При излизане от обкръжението край Фалез, нач-щаба на 7 а ген-майор Герсдорф с щабна група и части от 1 сс див. Пробива при селцето Ламберт. Посредством 2 танка ликвидират американско пто и пленяват войници от 90 амер. Пд. Германците не вземат вдигналите ръце пленници, а ги оставят обезоръжени пускайки ги на свобода. Сещам се за мотива в „Спасяването на р-к Райън”, където всичко е „наобратно” – във филма американци пленяват германски сс, освобождават ги, а „гадния германец” от сс после посочва на своите къде са американците и стреля по тях;

 

Атаката на майор Шпрай с 1 фелдВебел/не фелдФебел на германски и 20 неопитни войници млади сапьори през 1944. срещу американци заели бункер на старата френска линия „Мажино” северно от Хаттен. Сапьорите лазят, провират се, сближават се и взривяват вратите на дот-а, американците вдигат бяло знаме и се предават в състав 117 войници и 5 офицери;

 

На 7 декември 1944. в Ардените, 1 германски „Ягдтигър” за 3 часа разбива 19 американска танка „Шерман”... американския офицер Джордж Форти посещава мястото им през 1948. и гледа останките им. Боен епизод в който „Щурмтигър” с един изстрел от своята 300 мм мортира  унищожава едновременно зает от американците бункер на линията „Зигфрид” и близкостоящите 3 американска танка „Шерман”. „Насхорн”-и от 93 б-н/батальон в първата седмица на март 1945. разстрелват новите американски танкове „Пършинг” в района на градчето Нил;

 

 

Специфика, техника, детайли:

 

Най-резултатния танков ас на съветския танк Т-34 е не руснак, а... швейцарец-германоговорящ и това е есесовеца Емил Зайболд ликвидирал със своя бивш съветски танка други 69 руски танкове! Най-успешния руснак е Дмитрий Лавриненко с 62 победи срещу германци. За сравнение германските танкове асове започват с Курт Книспел унищожил 168 признати победи или над 190 по пртедположения, втори е Отто Кариус със 150 поразени противникови танкове итн.

 

Съветския танк Т-34 през 1942 г.: Качеството на производство пада толкова, че вскеи танк минава средно по 30-35 км и участва в 1 до 3 атаки преди да бъде унищожен или изваден от строя. Маслото му държи до 145 км, докато германските танкове сменят своето според типа танк на 1 000 или 2 000 км. Купола на Т-34 първоначално е конструиран за 45 мм оръдие и неговото 76,2 мм идва голямо за този купол, поради което обема в купола е тесен, неудобен или неергономичен за работа/бой. Трансмисията на руския танк е изостанала с 15-20 години, ползват се бортови фрикциони, каквито вече никой не монтира и всички са с планетарни механизми на завъртане. Скоростната кутия е едва 4-степенна, а от 2-а до 3-а предавка силата е от 46 до 112 кг разлика, за това Т-34 влиза в бой на 2-а предавка със само 15 км/ч, докато германския Панцер/Panzer 3 е по-маневрен и по-бърз на пресечена местност. Отделно е интересна историята на конструкторите Кошкин, Кучеренко и Морозов – поселдния е самоук, а Кошкин е с връзки, като главен конструктор в Харков два негови проекти за танкове са отхвърлени за груби технически грешки и проблеми. Най-големия проблем на Т-34, който си остава през войната е мотора за завъртане на купола – бавен, неравномерен, на „скокове” с прекъсвания и „дръпвания”;

 

Заимствано/плагиатствано от руснаците взето от германските танкове: в съветския танк ИС/танк „Йосиф Сталин” хидравличния механизъм за завъртане на купола, зенитната или просто картечницата закрепена на люка към командирската куполка горе, 50 мм „миномети” към танка за близък бой по подобие на германските 90 мм на тигрите. Шарнирния прицел ТШ появил се на танка Т – 34-85 и ИС е с 25 до 4 кратно увеличение, но всъщност е плагиатстван германски преди това нешарнирен. Благодарение на по-прецизната си германска оптика, германците са започвали стрелба по руснаците 1 час по-рано сутрин и до 1 час по-късно вечер;

 

Американците копират точно германската сапьорна лопатка и от 1943. я произвеждат масово за своята армия през ВСВ;

 

В стратегическите бомбардировки на Германия, съюзниците губят 4 000 самолета и 160 000 души в екипажи!

 

Първи камуфлаж като „шити дрехи” в цивилизования свят пробват германците през 17-18 век – това са егерите в зелено-кафяво. Германския камуфлаж от ВСВ след войната е заимстван в армиите на ГДР, Чехословакия, България/НРБ като българите произвеждат камуфлажи за руснаците биещи се в Афганистан;

 

СССР получава от САЩ 7 056 танка, а от Великобритания 2 400 танка – общо 9 456, за сравнение германското производство през цялата война на най-масовия германски танк Pz IV е в 8 121 броя;

 

В антипартизанската операция „Припятски блата” през 1941. германците губят 4 убити, 5 тежко ранени (от тях впоследствие умират 2) и 14 леко ранени, докато съветските загуби са 600 – 700 убити и само 10 в плен. Само за 1941. на окупираните територии в Ленинградска област, 3 сс див. „Тотенкопф” ликвидира 4 партизански бригади, 41 партотряда, а попадналите в плен са застрелвани в корема;

 
image
 




Гласувай:
27



1. germantiger - ...
21.01.2018 04:28
Живот и здраве през тази година планирам в секция История

- да направя още един постинг за грабежа на Германия след войната от СССР - такъв един първи посттинг вече имах

- да направя също втори постинг и да завърша започнатото и наречено РУСКИЯ ПОЗОР за това, което правят болшевиките след 1917 в бившата Руска империя

- да направя няколко постинга за Фридрих Велики

- постинг или два върху един германски автор Хоффманн

- постинги за германски героизъм още върху книги на германски войници и офицери
цитирай
2. germantiger - +
21.01.2018 04:31
Абсолютно всичко което публикувам е легално издадено и преиздадено, просто не е превеждано на български, което е нормално за една руска България каквато имахме 45 години и продължаваме да имаме в историята още 28 години "уждемокрация"

Тук във военната история хората обикновено са невежи и това не е обида, а заслужена констатация!

- ще завърша започнатото в постинг по Краут за германския войник

- също втори постинг по Дегрелл, за който вече имах един преди повече от година
цитирай
3. germantiger - ++
21.01.2018 05:18
В момента на първа страница от 7 постинга - 4 СА НА РУСОФИЛИ

гиндев, рустам, борн и мерлин

лично моето отношение е полоцително към борн, търпимо към мерлин

другарите гиндев и рустам са боклук

и ВСИЧКИ СПОМЕНАТИ СА НАПОМПАНИ
цитирай
4. batogo - !!!:))) Чест и почитания за предоставената информация, Тигре!
21.01.2018 08:39
Благодарен съм ти, че с тези материали обогатяваш моите, а и на всички свои читатели, представи за историческите реалности, спестявани ни по една или друга причина от казионните историци. Напълно съм съгласен с изброените от теб същински човешки качества, определящи и изпълващи със съдържание понятието героизъм! Никога не съм разбирал съветското героизиране на пошлостта, но от извратени примитиви друго не може да се очаква.
Поздрав за постинга, приятелю!
цитирай
5. getmans1 - . . . Пуснах почти точна снимка на ...
21.01.2018 09:00
...Пуснах почти точна снимка на това „вдигане“, което според мен не е работа на самотен блогов попадур.


germantiger написа:
В момента на първа страница от 7 постинга - 4 СА НА РУСОФИЛИ

гиндев, рустам, борн и мерлин

лично моето отношение е полоцително към борн, търпимо към мерлин

другарите гиндев и рустам са боклук

и ВСИЧКИ СПОМЕНАТИ СА НАПОМПАНИ

цитирай
6. germantiger - ...
21.01.2018 10:28
batogo написа:
Благодарен съм ти, че с тези материали обогатяваш моите, а и на всички свои читатели, представи за историческите реалности, спестявани ни по една или друга причина от казионните историци. Напълно съм съгласен с изброените от теб същински човешки качества, определящи и изпълващи със съдържание понятието героизъм! Никога не съм разбирал съветското героизиране на пошлостта, но от извратени примитиви друго не може да се очаква.
Поздрав за постинга, приятелю!


Благодаря ти, за оценката батого!

Имам намерение винаги да показвам побоя който са "яли" всички онези които се пишат победители - първо тези от изток с парадите, които бяха върха на червената некадърност, а после и онези от запад, които се съюзиха с комунистите на изток. Срещу Германия се обърнаха Русия, Британия и САЩ и поради това количеството победи качеството.
цитирай
7. germantiger - ...
21.01.2018 10:31
getmans1 написа:
...Пуснах почти точна снимка на това „вдигане“, което според мен не е работа на самотен блогов попадур.


germantiger написа:
В момента на първа страница от 7 постинга - 4 СА НА РУСОФИЛИ

гиндев, рустам, борн и мерлин

лично моето отношение е полоцително към борн, търпимо към мерлин

другарите гиндев и рустам са боклук

и ВСИЧКИ СПОМЕНАТИ СА НАПОМПАНИ



Видях ти постинга днес в ранни зори и фотоса на рустамчо два пъти, както и питането ти дали нарушаваш някакви правила в блога, като изтипосваш тарикатите на първа.

Все пак предполагам, че някои от тях не знаят как се помпи и не са виновни да са несправведливо на първа с надут брой "четения". Нека не виним всички!
цитирай
8. veilet - Изключително детайлно обрисуване и представяне на исторически факти от миналото.
21.01.2018 11:06
Много труд си положил в изготвяне и оформяне на ;;ялостната реална картинка в определени отрязъци на войната. Човек си прави извода, четейки материала, какво е било съотношението на военната подготовка на двете воюващи страни и то не само технически, а и в емоционален аспект. Сталин е посетил веднъж войската си на първа полева линия.... бил е зат по всяка вероятност с творение на стиховете си.... знае ли човек по какви други причини?! За мен примерно е интересен факта дали има статистика, в която е описан отказа на офицери от немската или от руската страна да следват 1:1 спуснати заповеди отгоре и причините, както и последствия от индивидуалните им жизнено- важни решения, които предполагам завършват с кончината им... Поздрави!
цитирай
9. schumpov - Моля да бъда извинен, ако ти е въз...
21.01.2018 11:13
Моля да бъда извинен, ако ти е възможно прави разлика между българи и комунисти.
цитирай
10. germantiger - блг ти за коментара, но различието ни остава
21.01.2018 11:55
schumpov написа:
Моля да бъда извинен, ако ти е възможно прави разлика между българи и комунисти.


Правя разлика, но истината остава

Българите искат да са руснаци с бунта на офицерите срещу Батенберг, да не го нарека метеж.

Българина Радко Димитриев е руснак и бит страшно от Макензен-баща, след което Радко Димитриев е свален позроно от служба, описано в открито възвание до войските от руския император заради погрома който търпят руснаците през ПСв водени от Радко Димитриев.

Мисълта ми е - не само българите комунизти, а и много други българи бяха на руски лад възпитавани и са теглели към манталитета, методите и са се родеели с руската армия, не само с червената с всичките добри и лоши страни в това.

Несъмнено обаче ти си прав, че разлика трябва да се прави и некадърността в българската армия започва след 1945 г., разбира се наред с некадърността е имало и кадърност дори по червени времена.

Разбирането за героизма най-вече като саможертва е присъщо на източно-европееца и като такова най-присъщо на руснаци и българи без значение комунист или не.
цитирай
11. germantiger - ...
21.01.2018 12:01
veilet написа:
Много труд си положил в изготвяне и оформяне на ;;ялостната реална картинка в определени отрязъци на войната. Човек си прави извода, четейки материала, какво е било съотношението на военната подготовка на двете воюващи страни и то не само технически, а и в емоционален аспект. Сталин е посетил веднъж войската си на първа полева линия.... бил е зат по всяка вероятност с творение на стиховете си.... знае ли човек по какви други причини?! За мен примерно е интересен факта дали има статистика, в която е описан отказа на офицери от немската или от руската страна да следват 1:1 спуснати заповеди отгоре и причините, както и последствия от индивидуалните им жизнено- важни решения, които предполагам завършват с кончината им... Поздрави!


Лаконично "нещата" са стоели така, не защото на мен така ми харесва, а това е истината и всеки запознат в дълбочина с войната ще ти каже същото:

- в германските Вермахт, Луфтваффе, Крийгсмарине и Ваффен СС неизпълнението на заповед често НЕ е водило до смърт или съд, водило е до това в края на 1944 и 1945 г. и то невинаги

- в съветските войски неизпълнението на заповеди почти винаги е водило до трибунал и разстрел

- в германските войски инициативата е била възпитавана, търсена и характерна за германците през цялата война повече, МНОГО ПОВЕЧЕ от всяка друга армия източна или западна сравнена с тях

- германците в онова време не са били днешните винтчета и болтчета които имат каски, а не глави на раменете си - в онези времена под каската е имало съобразителен, инициативен унтерофицер и професионално подготвени войници въпреки, че са били наборни, изкл. към края на войната прави фолксщурма, който е изключение

с две думи - германския войник през всв надминава и надвишава всеки съветски, англо-американски и вскеи друг войник в подготовка, инициатива, креативност и вкл. неподчинение, което ако е водило до победа и успех е било дори окуражавано - това дори е залегнало в тогавашните хандбух устави - германските
цитирай
12. viva1122 - G-T...
21.01.2018 15:46
Мога единствено да те поздравя за материалите и труда, който си положил - и това в интерес на истинността в история и война.
Благодаря - за мен бе интересно и полезно да научавам тези факти и събития!
цитирай
13. nbrakalova - Адмирирам
21.01.2018 19:26
усилията и постоянството ти в поддържане не само на темите, свързани с историята, особено тази от ВСВ и събитията около нея, но и тези с подчертано присъствие на характери, интелект, надареност, гениалност, посветеност заедно с душевните им измерения. Съпричастието в истината - историческа или културно-философска, е насърчение за всички, които имат отношение към нея, особено сред заобикалящата ни съвременност.
цитирай
14. planinitenabulgaria - Този постинг се явява за мен образоветелен,
21.01.2018 21:13
защото интресите ми за ВСВ винаги са били насочени към причините за войната - несправедливите "мирни договори" след ПСВ, за промените в хода й, напр. защо Хитлер оставя Великобритания и насочва удара си върху армията на СССР, почти изцяло съсредоточила се в Източна Полша, за промените в света след загубата на войната от Германия и победата на световната мафия над нея.
Поздравления, че не си повлиян от Голямата лъжа, която за 45 години нанесе по-големи пакости на страната ни отколкото 500 години турско иго, че мислиш като свободен човек, като европеец, че се трудиш да изобличиш лъжите на "историците".

В блога си поместваш обаче коментарии на маркспутинци, на промити мозъци, на бетонни глави, на заразени с брадатата спирохета на маркС, на опростачени
и комунизирани. Точно заради тях хората остават с убеждение, че сме подобни на руснаците. Подобни са тези, които изброих, но не и останалите, неподвластни на Голямата лъжа, на насилието, на палката и нагайката.
цитирай
15. veilet - Какво да кажа.....респект и пак респект пред немския войник тогава!!!
21.01.2018 23:27
Какво да кажа..... респект и пак респект пред немския войник!!!
цитирай
16. germantiger - ...
22.01.2018 09:04
viva1122 написа:
Мога единствено да те поздравя за материалите и труда, който си положил - и това в интерес на истинността в история и война.
Благодаря - за мен бе интересно и полезно да научавам тези факти и събития!


За съжаление тези факт са нечия смърт, но такава е природата не на войната, а на човека - понякога, най-вече на мъжа и на първо място, защото живота го е наложил хилядолетия - горчива истина.
цитирай
17. germantiger - ...
22.01.2018 09:06
nbrakalova написа:
усилията и постоянството ти в поддържане не само на темите, свързани с историята, особено тази от ВСВ и събитията около нея, но и тези с подчертано присъствие на характери, интелект, надареност, гениалност, посветеност заедно с душевните им измерения. Съпричастието в истината - историческа или културно-философска, е насърчение за всички, които имат отношение към нея, особено сред заобикалящата ни съвременност.


Благодаря ти и ще добавя рекоментара ми към вива и към теб:

За съжаление тези факт са нечия смърт, но такава е природата не на войната, а на човека - понякога, най-вече на мъжа и на първо място, защото живота го е наложил хилядолетия - горчива истина.

Живот и здраве тази тема в мен е вездесъща и постоянна!
цитирай
18. germantiger - ...
22.01.2018 09:10
planinitenabulgaria написа:
защото интресите ми за ВСВ винаги са били насочени към причините за войната - несправедливите "мирни договори" след ПСВ, за промените в хода й, напр. защо Хитлер оставя Великобритания и насочва удара си върху армията на СССР, почти изцяло съсредоточила се в Източна Полша, за промените в света след загубата на войната от Германия и победата на световната мафия над нея.
Поздравления, че не си повлиян от Голямата лъжа, която за 45 години нанесе по-големи пакости на страната ни отколкото 500 години турско иго, че мислиш като свободен човек, като европеец, че се трудиш да изобличиш лъжите на "историците".

В блога си поместваш обаче коментарии на маркспутинци, на промити мозъци, на бетонни глави, на заразени с брадатата спирохета на маркС, на опростачени
и комунизирани. Точно заради тях хората остават с убеждение, че сме подобни на руснаците. Подобни са тези, които изброих, но не и останалите, неподвластни на Голямата лъжа, на насилието, на палката и нагайката.


Както знаеш имам или питая неистова омраза към червени българи и често пренасят това към маса други българи, което е неправилно, непсраведливо и неистинно. Това е една моя повтаряща се грешка.

Иначе да спомена - в световната историография и историческа наука на СПЕЦИАЛИЗИРАНО НИВО германеца е признат като най-качествения войник и то навсякъде по света за ВСВ вкл. в русия днес.

Просто това не се издава в бг и не се знае масово от българския читател.
Сред специалистите и познавачите германеца за ВСв е номер 1 и много над всички други.

В масовката и киното обаче това НЕ е така - там е разликата в пропагандата днес.
цитирай
19. germantiger - ...
22.01.2018 09:13
veilet написа:
Какво да кажа..... респект и пак респект пред немския войник!!!


Доколкото машината на армията позволява самоинициатива и отклонение от буквата на устава - най-много това е ило в германеца през ВСВ - разбира се, в границите, които организацията на такъв механизъм какъвто е армията позволява или търпи, дори малко повече от това при германците.

Онези германци, не са тези днес.

УНТЕРОФИЦЕРСКИЯ ГЕРМАНСКИ СЪСТАВ Е ПРИМЕР ЗА КРЕАТИВНОСТ, ИНИЦИАТИВНОСТ И САМОСТОЯТЕЛНОСТ в пълен противовес на руснака или съветския състав в онази война. Днес "ролите" са обърнати - източния човек умее да заобиколи правилата, жалкия германец с промит мозък - днес не.
цитирай
20. planinitenabulgaria - Този постинг е един панцерфауст, изстрелян срущу лъжите за част от ВСВ.
22.01.2018 18:19
Дано повече хора се заинтересуват от тъмната страна на историята от онова време, на което всичките берем сега отровните плодове...
цитирай
21. didanov - здравей
23.01.2018 18:53
човек остава с впечатлението, че всички съюзници са били некадърници и неспособни да воюват без огромни материални и човешки загуби, което едва ли е така. Но лъжите на победителите са си факт и тези данни будят само удивление.
цитирай
22. germantiger - към диданов
24.01.2018 03:57
неспециалиста може да остане с това впечатление от моите постинги, но то е нищо

защото неспециалиста гледайки световното кино десетилетия наред, четейки истприческите учебници, гледайки ток-шоута и вестници ще остане с лъжите като впечатления

- германия е ввиновна за почти всичко

- германия е най-голямото зло на всв

- а от световното руско и американско кино с впечатлението, че еден руснак убива 100 германци или 1 американци 10 японси или германци

......

Моите постинги са екстракт от германски героизъм и постижения и СЕ БАЗИРАТ НА ИСТИНА, разбира се, с вероятно някъде в нея субективен уклон или вероятни дребни неточности и моите постинги са нива като истинност над руска и западна пропаганда

Моите постинги целенасочено извличат германските постижения именно като противовес на световната пропаганда в кино или масова пропаганда

ако имаше държава германска германия, а днес имаме антигерманска "германия" то подобни книги като моите постинги трябваше моментално да се въведат за изучаване като контрапункт на десетилетното уницжение и възпитание в антигерманско на германските деца

народи като българите и руснаците ако им докоснеш митовете - крещят и викат до небесата, често вярват в лъжи в които те са велики и се противопоставят на истината в историята им

народ като германския който живее в лъжа за своята история за всв би се противопоставил на истината за да продължава да е гаврен и унижен - ето това е огледалото, обратното виждане и перверзията на абсурда днес

днес част от вас българите - червените бугари крещите срещу истината в учебниците за комунизма, но никой германски боклук не крещи против лъжата за времето на Хитлер

в твоя коментар, ти си напълно прав, но аз добавих това изясняване от мен
цитирай
23. germantiger - +
24.01.2018 05:31
didanov написа:
човек остава с впечатлението, че всички съюзници са били некадърници и неспособни да воюват без огромни материални и човешки загуби, което едва ли е така. Но лъжите на победителите са си факт и тези данни будят само удивление.


Със същото впечатление човек остава, когато чете за българска история и това при положение, че българите са доста бити в историята, разбира се, без да знаят това, защото за своите поражения обикновено са невежи и аз мога да бъда адски конкретен в това което казвам.

Когато човек чете масата рска история в книги на историци остава с още по-абсурдно и абсолютно впечатление, че тези са "супермени".

Разликата е там, че кадърността при рснаците е имало, но като изключение в историята им, при българите кадърността я има, както и некадърността, а при германците през световните войни кадърността се потвърждава почти напълно с редки изключения на некадърност.
цитирай
24. didanov - да наистина руснаци и американци
24.01.2018 13:39
изглеждат често като "супермени" като стане дума за война...сещам се за един сериал "Пацифик" където въобще не бе така и грингос пълнеха гащите пред японските бойци.
Все пак логично е да си зададем въпроса - как така некадърните съюзници победиха кадърните германци? Дали количеството надделя на качеството или причината е била другаде?
Всъщност сигурно има хиляди причини и едва ли може да се даде еднозначен отговор.. аз не знам някой историк да седне да пише книги изключително за некадърността и глупостта на собствените си хора...може би Виктор Суворов е такъв, но ти не го тачиш много май.
цитирай
25. zaw12929 - Трябва да има такива постинги- за да ...
24.01.2018 13:47
Трябва да има такива постинги- за да не се забравя ЗЛОТО- ВОЙНА - никой не трябва да е жертва на война, насилие, но войната по света не е спирала. Аз никого не обвинявам. Има Бог!
Справил сте се както винаги- страхотна публикация! Поздравление!
цитирай
26. germantiger - към диданов
24.01.2018 16:43
Разбира се, че причините са много, комплицирани и според годините и фазите на войната дори различни или с различен акцент и значение.

Факта, че германеца като качество е бил много над всички други е признато от самите други на запад след войната в специализираната литература, а след 1990 г. признато и то руснаците

всеки друг губи за 1 германец повече от своите и това е неоспорим факт

без съмнение съюзниците и руснаците са имали качество в отделни периоди и в лицето на отделни лидери на всякакво ниво, но германците надминават всеки в онази война като постижения и победи на маллко срещу много казано така "опростено"

що иде реч до стратегическия мащаб, ресурси и пр.

представи си германия в границите на европа която преди това трябва да превземе, представи си япония на своие острови и няколко архипелага в тихия океан

срещу тях виж ссср и британската империя като площ и ресурс, добави щатите, добави доминионите на англия като канада, юар, австралия

германия има на своя страна едно италианско бреме и шайка съюзници които почти не струват - ръмнци, унгарци, шепа хървати и словаци и едни чудни съюзници като българите

да бъда ли конкретен как италианеца има флот все едно че няма да споменавам ли че от своите колонии италианеца не мобилизира нищо, а англичанина праща срещу германеца идндиец след индиец в цели дивизии, новозеландци маори също, гурки

французина праща 1944 араби също, да споменавам ли какво производство прави ссср и сащ на каквото и да е

да споменавам ли британския флот, западната авиация, да споменавам ли тройно-четворно по-големите човешки ресусрси на руснаците въпреки че имат 2,5 повече население тогава над райха, но райха държи една част на запад в окупация или в бой по късно, да споменавам ли мобилизационните "руски традиции" на червените които хвърялт и хвърлят докато германеца подготвя и не си позвлява да хвърля до есента на 1944

румънеца е за вътрешно позлване в региона и в русия ограничено, словака и хърватина не е фактор, унгареца също е ограничен като ползване на война, финландеца си стои пред ленинград и го заявява че ще стои а няма да върви напред, то не е тайна, да споменавам ли българина освободил 3-4 германски дивизии което е един корпус само след като съюзниците оперират със стотици дивизии от своите колонии итн итн итн

В СЛУЧАЯ НЕ СПОРЯ С ТЕБ, А МАРКИРАМ КАКВО СТОИ ЗАД ПРИКАЗКИТЕ МИ което ти впрочем знаеш и не ти откривам топлата вода, защото ти е ясно
цитирай
27. anonimen65 - ok za geroizma
24.01.2018 16:54
balgari=rusnatsi stana tova ravenstvo?starite prikazki sa za dobri boitsi nadhitriashti po silnite ako pretseniat che fizicheski niama da mogat no iskat pobeda na vsiaka tsena geroi li e?botev?ima li znak na ravenstvo mejdu botev i vaptsarov?
цитирай
28. germantiger - ...
24.01.2018 16:59
анонимен65 - не те разбрах?!

НЕ слагам знак за равенство между Ботев и Вапцаров

Ботев за мен е герой, а Вапцаров - не съм запознат с неговата смърт в детайли за да дам оценка

Вапцаров е ефектен поет, но герой едва ли - не знам
цитирай
29. germantiger - ...
24.01.2018 17:01
zaw12929 написа:
Трябва да има такива постинги- за да не се забравя ЗЛОТО- ВОЙНА - никой не трябва да е жертва на война, насилие, но войната по света не е спирала. Аз никого не обвинявам. Има Бог!
Справил сте се както винаги- страхотна публикация! Поздравление!


Благодаря за коментара зав, въпреки различията ни по "оста" изток - запад

съгласен, че войната е зло, но то започва с човешката история, вероятно и ще завърши с нея за съжаление
цитирай
30. germantiger - ...
24.01.2018 17:03
planinitenabulgaria написа:
Дано повече хора се заинтересуват от тъмната страна на историята от онова време, на което всичките берем сега отровните плодове...


Както знаем хората се интересуват от ракия, кифтета и курви - повечето и не само в бг, а навсякъде

то така е било в почти всички исторически периоди - чопвека си е скот, няма какво да се лъжем и надяваме :) с горчива усмивка
цитирай
31. anonimen65 - daaaaaaaa
24.01.2018 18:25
vaptsarov ne e geroie izbraha da sa geroite umirashti beztselnom zashtoto sa hora bez dostoinstvo i tova im se e vijdalo nai geroichnoi nai vliiaeshto varhu psihikata na neznaeshtia
цитирай
32. allvin - Отново браво!
25.01.2018 15:56
Тигре, отново се доказваш на много високо ниво като истински професионалист - историограф! Истински наследник на германските герои от отминалите времена на възхода на Германия...
цитирай
33. nkf - Наистина, камуфлажите, които се ...
27.01.2018 19:07
Наистина, камуфлажите, които се ползваха в БА бяха същите като на "Вермахта" от ВСВ. Аз самият носих такъв камуфлаж, когато служих във войската. Сега вече са други, мисля, че наименованието е "woodland" и по скоро е модел, който е заимстван от щатската войска или дори от британците. Наскоро ми попадна снимка на наши войници в Афганистан и ми направи силно впечатление, че са някакви съвсем нови /за пустиня/ камуфлажи. Преди няколко години пък, бях чел, че американците разработват "невидим" камуфлаж - облеклото има някакви "огледални" нишки и практически войникът се слива изцяло с околната среда, без значение каква и на разстояние по-голямо от 10-12 метра е практически невидим. Нещо като маскировката на Хищника от едноименния филм с Арни. Иначе тъй наречените митове, за които споменаваш в началото НЕ СА гръцки. :) Нали знаеш, че тая митология и пантеон са тук много преди да се появят данайците? Предполагам знаеш какво казва дори самият Хегел: че Атина е построена преди да се появят ... гърците. А знаем, че атина е и богиня. Така че огърчаването и погърчването трябва да сме много внимателни и прецизни.
цитирай
34. nkf - Ще добавя нещо и за героизма. Аз н...
28.01.2018 14:15
Ще добавя нещо и за героизма. Аз напълно съм съгласен с твоето разбиране за героизъм и винаги съм се дразнел, когато това се свежда само и единствено до някаква баталия, последвана от трагична смърт. Този "казус" - героизмът в нашето българско битие, ме е заниамвал дълго време и съм си мислил доста над него. Стигнал съм до извода, че това извращение, за което споменаваш, става след 1878 г.. Новата държава има нужда от нов, съвеременен мит, който да е напълно в духа на романтизма и модерната национална държава /нали, тогава е апогеят на резултатите от просвещението/. И ето ги - цялата плеада революционери като Ботев, Левски, Бенковски, Волов, Караджата, Ангел Кънчев, Хаджи Димитър и т.н. все идеалисти, пламенни патриоти. Тези личности са превърнати от институциите в идоли, на които хората се кланят, а с екланят и тачат най-вече затова, че са "загинали геройски". Нали си чувал какво се говори по време на тържествените заря-проверки? "Хаджи Димитър", български четник, революционер..."ЗАГИНАЛ ГЕРОЙСКИ". В това се възпитават младите поколения. Само тук обаче ли е така? Казвам ти, че НЕ. Култът към Жана Д'Арк - орлеанската дева, какво е? Нима не е същият модел идолопоклонство? И тя "геройски е загинала" за Франция...обаче на кладата /това е подробност, която няма значение/. Ами какво е култът към Вилхелм Тел, макар че там случката с него не е с трагичен завършек? Пак същото е Всичко това, този "кървав героизъм, увенчан със смърт" е култ започнал през романтизма и епохата на национализма, но това не е български феномен, така че няма смисъл / а то е невярно/ да ги обозначаваш като "чудо българско". Нали разбираш, че цитираните от теб антични /не гръцки/ митове или пък скандинавските такива се отнасят до друг културен етап, културна ера - все периоди доста преди просвещението, романтизма и национализмите. Преди това, българите са имали други разбирания за "героизъм".
цитирай
35. germantiger - ...
28.01.2018 15:13
Не съм се задълбочавал и не съм изследвал въпроса за героизма в нито един народ и нямам претенция за правилност.

Забелязах при мои предишни постинги за героизъм озадачаване в някои (макар и малко от четящите) и то мъже, че посочвам за героизъм постижения на победа най-вече, вместо саможертва и геройска смърт. За това се насочих и замислих върху старите пимери за героизъм или как героизма тръгва от легендите, митовете, литературата в древността откъдето и носи името си на хероика/героика.

Героизма както знаем НЕ е присъщ само на "правилната" или добрата страна, герой може да е испанския завоевател за мен, а за инките той може да е убиец, герой може да е един отрицателен герой вършещ зло, но преминаващ през какво ли не. За това се замислих, че поне от моите спомен като дете до сега а аз съм 74 набро, в НРБ героизма имаше образ на добрата страна, добрия герой, който почти винаги умираше жертвайки себе си - това маркирах, като различно от античното в онези първи мои абзаци.

Явно не е българско "чудо" и явно подобни залитания има навсякъде, аз впрочем НЕ съм рпотив тези залитания, мисля, че е дори хубаво младежта да бъде възпитавана в това, особено мъжката част, вкл. в геройски загинали, вместо да бъде възитавана като германските млади боклуци в национален нихилизъм що иде реч до примери на сила. Убеден съм, че българското възпитание в национални силни примери вкл. и такива жертви често истинни, в други случай идоли и хиперболизирани е по-добре отколкото възпитание в германска германофобия и собствено отричане и гавра.

Разбира се, аз подхващам друга тема в която предполагам няма да имаме много различия. Ти вероятно си католик (аз нямам против никой вярващ принципно, защото аз съм агностик - агностицизъм бол, но моя е - аз вярвам в Бог на небето, но не в църквите на земята, иначе казано аз дори съм вярващ, може би грешно според разбиранията на вярващи), мисълта ми е, че за мен Жана Д'Арк е героиня, а за теб е под въпрос може би - разлики в детайли ще имаме.
цитирай
36. germantiger - +
28.01.2018 15:16
С две думи какво се опитвам да кажа/напиша:

не съм изследвал и нямам подготовката да заключа какво е героизма

имам впечатление, че разпространеното разбиране тук е по-различно от Античното и в този смисъл първото записано такова за героизъм разбиране и примери

замислих се по твоите примери, така е, примерите са релевантни, но аз бих продължил мисълта, че те са полезни за растежа на момчетата, в противовес на растежа на немомчета в онова национално лайно наречено "германия" - онова икономическото образувание

нямам против идеализирането и НЯКОИ ИДОЛИ, но ти като вярващ вероятно си против "фалшивите" такива
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4620672
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031